h1

Promenaddax

10 september 2015

Vi går promenader varje dag. En del kortare, andra något längre. Och så många små, små, korta. Till baren vid torget, till affären, runt den gamla stadskärnan. Den gamla staden ligger uppe på ett berg. Eller egentligen i ena änden på en bergskam. Att gå runt den gamla stadskärnan tar  en kvart eller så. Helt plan mark. Utvidgar man sträckan runt hela det mer tätbebyggda området, runt kommunhuset, det lilla sjukhuset och äldrecentret, tar promenaden lite längre tid. Då får man gå ner för en brant backe för att sedan vända upp igen längs en snirkligare uppfartsväg, förbi husbilsplatsen och skolan. Om man vill undvika backarna kan man faktiskt fortsätta lite utanför stadskärnan, till bageriet eller posten också, men det blir ju inte så långt det heller. Och inne i den gamla staden kan man gå runt, runt som i en labyrint mellan de smala gränderna. Fortsätter man uppåt hamnar man till slut (i bästa fall) på det övre torget (det politiska enligt min svåger). Där har man en mäktig utsikt över Toscana och Trasimenosjön. Men här är det mest finpromenader som gäller även om det blir lite upp och ner i gränderna.

Ibland väljer jag att ge mig ut på lite längre promenadturer. Och då är det mest nerför som gäller. Till att börja med. Uppför när jag ska tillbaka igen ju. Då väljer jag någon av de olika vägarna som leder ner för berget, mot byar som ligger nere i dalarna runtomkring. En del är smalare och snirklar sig fram. Någon är mer rakt på, till en början…. Nedanför berget finns en väg som rundar berget för att sedan fortsätta mot andra orter i närheten. Om man kommer ner på den går det att fortsätta där en stund för att sedan vända upp mot den lilla staden igen, längs en annan snirklande väg. Förra hösten gjorde vi några försök att gå till en närbelägen ort, som ligger på en annan sluttning av samma berg, men fick ge upp på grund av ruskväder (åska och ösregn!!). Om man är idog kan man ta igen sig på en trevlig pizzeria.

Vartefter har jag hittat små trevliga stigar att utforska. Det gäller att variera sig, iallafall lite. Norr om staden, längs sluttningen ner mot dalen vid Trasimenosjön, går en trevlig liten stig som jag testat ett antal gånger. Få se om jag kan få med mig Trollpappan denna gång. Han gillar inte höjder så där värst mycket och att gå på tvärsen på en sluttande bergvägg kan upplevas som en för stor utmaning…

En av mina utmaningar, som jag delvis har kvar, är att fortsätta upp längs bergkammen, där denna lilla staden är belägen i ena änden. Upp på Monte Petrarvella. Jag har skrivit om det tidigare och lagt en del bilder, så kolla gärna vidare där.  Idag gav jag mig på det igen, men vet nu att det tar mer tid än en vanlig morgonpromenad. Så imorse gick jag en halvtimme upp för den lilla steniga vägen. Uppåt i stort sett hela tiden i 30 minuter. Oftast så brant att man måste luta sig framåt för att inte ramla/glida bakåt. Mitt på bergskammen, där det planar ut, tog jag några nya kort OCH en selfie (mycket ovanligt för mig…). Något svettig och mycket ostyrig i håret. Att jag ser ansträngd ut beror mer på intensivt solljus eftersom jag envisas med att inte använda solglasögon… Men om nu någon betvivlar på att jag varit där så har ju nu bildbevis! Och förhoppningsvis blir det minst en promenad till uppåt denna gång. Men att fortsätta hela vägen, vart den nu leder, blir det inte denna gång. Då vill jag nog ha sällskap OCH vatten OCH GPS med mig, så att jag inte villar bort mig alldeles utan att hitta tillbaka, iallafall samma dag. Men jag tror att den till slut leder till nästa ort, med pizzerian, om jag bara snirklar mig fram tillräckligt länge, nerför igen. Men sedan ska man ju hela vägen tillbaka också….

IMG_0533

Tidens tand, två år sedan sist…

IMG_0536

IMG_0538

IMG_0539

IMG_0540

IMG_0541

IMG_0543

IMG_0545

IMG_0547

Jag har varit här uppe, med utsikt både mot Umbrien och Toscana!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: