h1

Oliver som fattas

20 november 2014

Årets olivskörd är i princip obefintlig. För kallt i somras. Sedan kom olivflugorna. De oliver som finns kvar på olivträden är skrynkliga, ser inte fräscha ut alls. Under träden ligger fullt av skrumpna oliver och kärnor. Från olivpressarna är det alldeles tyst. Så här års brukar de gå på högvarv dygnet runt. I olivlundarna är det tomt och tyst. Människorna här är bekymrade. Fler berättar att de aldrig kan minnas att det varit så här i deras liv, så långt de kan minnas. Så här års brukar den nya olivoljan serveras överallt, som en delikatess. Grönskimrande, lite bitsk i smaken, ringlad över en brödskiva. I år intet. Jo, visst har vi serverats bröd med olivolja, men det är inget man pratar om, gör reklam för. Stämningen är dämpad. Katastrof är ett starkt ord, men detta har stor påverkan på en trakt som i mycket lever av sin olivolja. Många har oliver runt sina hus, på sina gårdar. Det är en totaldel av livet här. Och så nu så fattas det. Tomt. Tyst. En stilla väntan och förhoppning om nästa års skörd.IMG_1680

Annonser

2 kommentarer

  1. Haft goda vänner på olivplock i Grekland , samma där , dålig skörd.


  2. Intressant. Där vi var, i Umbrien, strax söder om Toscana, trodde de kanske att det varit något bättre i Puglia och södra Italien, men att de nog fick hålla till godo med olivolja från Spanien och Grekland i år. Och om nu även Grekland har dålig skörd – hur ska det gå då? Ja, man var bekymrad…



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: