h1

Familjemiddag på italienska

02 november 2013

Igår kväll var det dax igen. Familjemiddag på den genuina restaurangen Ristorante Masolino i den lilla medeltida staden i Italien. Nåja, hela trollfamiljen var ju inte på plats, men vi som åt tillsammans har någon form av familjeanknytning till varandra så då är väl familjemiddag på italienska ett relevant begrepp. 15 personer vid bordet. Långbord. Tre generationer, yngst 9 år, äldst 93 år (snart). Så här har vi

Restaurangen drivs av en familj, med (åtminstone) två generationer i köket. Maten är genuint klassiskt umbrisk. Paradrätten är en pärlhöna som man vunnit pris med och som omnämns i Bo Hagströms Solens mat. Pastan är handgjord. Igår serverades bl a en specialvariant med svart OCH vit tryffel. Den vita tryffeln kom krögaren fram och hyvlade direkt över den rykande varma maten. Dessertmenyn finns inte nerskriven utan presenteras vid bordet. Pannacottan är stabilt god. Läcker är brinnande Crema catallana. Gårdagens säsongsalternativ var kastanjemousse, som jag valde. Spännande. Crema catallanan har jag ätit ett antal gånger så den fick stå över just denna gång. Som måltidsdryck ett vin med Falkenbergsanknytning – Monte Falco. Coca-cola till de mindre människorna serverades också. Och vatten, vatten, vatten. Naturale respektive frizzante.

Tillsammans vid ett långt bord. Rörigt. Ljudligt. Många smakönskningar. Ingen orkar egentligen äta en ”fullständig italiensk middag”. Vad nu det är? Med antipasti, pasta, varmrätt & contorni, dolce? Numera väljer vi så att var och en blir nöjd. Så att vi orkar äta det vi vill. Servisen gör ett enormt jobb med att få ihop alla önskningar. Imponerande. Inte blir det lättare av att två personer beställer pastan glutenfri (som vi har med, men som nu även säljs i den närbelägna mataffären). Svenska, engelska och italienska avlöser varandra runt bordet. Att hålla sig till ett gemensamt måltidsspråk fungerar inte eftersom det inte finns något språk som alla hanterar. Men små öar av gemensam förståelse bildas. Framåt natten bryts bordsgemenskapen. Några återvänder till Sverige tidigt dagen därpå. De äldre behöver dra sig tillbaka då åldern tar ut sin rätt. Och själv hade jag ju precis kommit efter att ha varit på resa med olika kollektiva färdmedel (med avbrott för sömn och byte av fortskaffningsmedel) i ett dygn. Tvära kast från vardagens slit.

Just den här kvällen avåts denna familjemiddag i Italien. Men familjemiddagen, den är en viktig del i vår verklighet både hemma och här. Och just familj är ett mycket brett begrepp.

Måltidsgemenskap. Livskvalitet.

IMG_4154

IMG_0717

 

Sådana här efterrätter serveras det inte alltid när vi äter tillsammans. Men just på Ristorante Masolino är det en viktig del.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: