h1

Spets & broderi

24 september 2013

I helgen som gått var det åter dags för festival i den lilla medeltida staden. Nu handlade det inte om vin utan spets och broderi. Fili in Trama. Vad nu det betyder. Min italienska är inte strålande. Närmaste obefintlig. En koll i en ordbod ger inget tydligt besked, mer än att det handlar om inslag av tråd. Nog så rätt om det handlar om spetsar och broderier.

På fredagskvällen började man pimpa staden. Nu inte med vinklasar utan med spets. Fontänen på piazzan pimpades med sidenband, blomsterarrangemang och spets. I fönstren på alla små butiker, nåja, möjligen inte hos slaktaren, pyntades med spetsar, gamla foton av människor klädda i spets, och andra vackra föremål. Vit spets knöts om både det ena och det andra. Ett antal partytält sattes upp och under helgen har de varit fyllda av olika hantverkare, med inriktning mot spets och broderi. I en av stadsborgarna visade man, förutom spets och broderi, nysydda renässanskläder, vid sidan av en mäktig brudklänning i spets. I det garage, strax innanför en av stadsportarna, där en av vinodlarna stod förra helgen, hade nu en tämligen komplett sybehörsaffär tagit plats. Även annat hantverk visades fram som vävning, och stickning. Men mest spetsbroderier. Något som tydligen orten är känd för sedan urminnes tider.

Även andra kulturarrangemang utnyttjade en helg som denna. På flera ställen stod boklådor utställda, där man kunde ta en gratisbok och kanske lägga till en annan, färdigläst. Love story på italienska? Och på teatern gavs den lilla ”kammar-operan” Il Filosofo di Campagna. Två fullsatta föreställningar.

Nu ska ni ju inte tro att det ser ut just så här i denna lilla stad hela tiden. För en dag som idag, vardag efter helg, slumrar staden i sin vanliga vardagslunk. LIte turister finns kvar, som vi. Och livet går sin sin gilla gång.

IMG_5963

IMG_6038

IMG_5974

IMG_6033
IMG_5987

IMG_6019

IMG_6046

IMG_5920

IMG_5992

IMG_5971

IMG_5940

IMG_5925

IMG_6004

IMG_5930

IMG_0607

IMG_5995

 

Annonser

2 kommentarer

  1. Oh. Vet du om det finns knyppelmönster att köpa? Ängeln som kvinnan på fotot knypplar ser jättefin ut tycker jag.


  2. Jag såg inte några mönster där. Min italienska är ju också mycket begränsad så min möjlighet att fråga och ta reda på är obefintlig. Tyvärr. Jag samlade på mig några visitkort, men såg inte några hos kvinnan som knypplade. Men det var så vackert! Det var det!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: