h1

Festivaldax

23 september 2013

I den lilla medeltidsstaden Panicale, i Umbrien, har vi denna gång lyckats pricka in, alldeles utan planering, två festivalhelger.

Första helgen, när vi kom, var här Vinfestival. Festa dell’Uva. Vindruvorna är färdiga att skörda. För säkerhets skull festar man lite i förväg, för när skörden väl drar igång har man inte tid. Den lilla staden sjöd av liv hela helgen. Faktiskt hade man haft olika aktiviteter redan helgen innan, så vi kom lagom till finalen. Runt om i staden visade ett antal olika lokala producenter upp sina produkter. Vin förstås, men även saffran, lokala charkuterier och ost. Här och var smyckades husen med vinrankor och skörde produkter. Även diverse konsthantverk visades upp. På piazzan kunde man köpa sig ett vinglas och ett kort med tio biljetter. Sedan var det bara att vandra runt, provsmaka vin & diverse tilltugg, titta på allt det vackra och  njuta av alla intryck. Framåt sena kvällen drog ett karnevalståg runt den gamla staden, ledda av en blås- och slagverksensemble Taka Band. Läckert! De efterföljande vagnarna representerade stadens olika kvarter. Välgjorda, med Disneyinspiration, bemannade med ortens ungdomar, men även äldre och yngre deltog. Dalmatineråket hade rökmaskin och spelade ”Who let the dogs out?” Willy Wonka gled runt mellan vagnarna och hade koll. Karnevalståget gjorde sedan en repris på söndageftermiddagen, då utökat med två folkdanslag och rundade den lilla staden i flera varv. Lite prestige mellan de olika kvarteren, då man tävlade om vilket lag som sprang fortast längs gatan utanför stadsmuren, med varsin vintunna. Som en liten kulinarisk finess (?) fanns det druvglass till salu vid en av barerna på piazzan.

Dagen efter besökte vi en av de mest närbelägna vingårdarna. Vinstockarna dignade av druvklasar. I slutet av veckan skulle de börja skörda. Årets vinskörd.

I Sverige finns det en hel del italienskt vin, men inte så mycket från denna region. Spännande att prova på och se mer av det lokala utbudet. Och alla (nåja, iallafall nästan alla) vinproducenterna hade rosé. Gott!

Om nästa festivalhelg får jag återkomma. Och den handlade inte alls om något ät- eller drickbart utom om helt annat hantverk. Spetsar & broderier! Inte lika årstidsbundet, men även det ett kännetecken för denna lilla stad i Italiens mitt.

IMG_5436

IMG_5535

IMG_5369

IMG_5556
IMG_5526

IMG_5408

IMG_5432

IMG_5663

IMG_5398
IMG_5521

IMG_0565

IMG_5376

IMG_0563

IMG_5678

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: