h1

Prästgårdskultur

31 juli 2013

Det finns (minst) en bok om svenska prästgårdar. Om kulturarvet och hur det vårdats. En verklighet som idag är nästan förbi, åtminstone i sin ursprungliga form. Boken genomsyras av en önskan om bevarande av prästgårdskulturarvet. Frågan är om just vad som är kulturarvet i detta och vad som borde bevarats. Själva byggnaden, byggnaden som bostad åt präst/prästfamilj, fenomenet prästgård som ägs och förvaltas av kyrkoförsamlingarna, en bostadskultur ofta i byns centrum (åtminstone historiska centrum)….

Under ett antal år har prästgårdskulturen (eller vad det nu är) ändrat form, senaste åren drastiskt. Få präster/prästfamiljer bor idag kvar. De flesta prästgårdarna är idag sålda till privatpersoner. Om vården av själva byggnaderna finns och har funnits många olika varianter. Bevarande, förfall, sparsamhet, verklighetsanpassning, olika former av utveckling till bostad för modernt hushåll. Antalet prästgårdshushållerskor är ett sedan länge ett tämligen utdött släkte. Om huruvida prästgården var en (dold?) löneförmån finns olika versioner, inte minst de senaste 30 åren, när skattemyndigheten hittade denna mjölkko (?). Vad är det för prästgårdskultur som efterfrågas?

Vad är det som ska bevaras? Bostäderna i sig? Ja, då kan det göras av vem som helst, som är beredd att satsa. Byggnadsvård. Att präst/prästfamilj bor i samma hus som många andra präster tidigare bott i? Svårare – samhällsutvecklingen är inte på något sätt i fas med denna boendeform – oavsett vad vi tycker eller inte. Prästgården i samhällets centrum, tillgänglig för alla, angelägenhet för alla. Hur och på vems villkor ska det genomföras? Om bostaden bebos och ägs av andra – är det verkligen en prästgård då?

Prästgårdskultur? Att bo i en bostad som ägs och förvaltas av någon annan är inte alltid så lätt. Att bo i en bostad som många andra människor anser sig ha rätt att åsikter om kan vara svårt. Att bo i en bostad där bara den ena parten har besittningsrätt och bara under vissa förutsättningar kan i vissa lägen bli en utmaning. Ojämlikt på ett sätt som står mycket långt ifrån det samhälle vi förväntar oss att leva i. Där alla människor har lika värde. Ur fler olika perspektiv. Att bo i prästgård kan ha fördelar, men det finns andra sidor av myntet också. Bakom all prästgårdsromantik.

En del av detta kan anas här och var i boken om de svenska prästgårdarna. Men mycket är det en önskan att vidmakthålla och återskapa prästgårdskulturen. Utan närmare definition om vad som menas med prästgårdskultur. Och utan detta blir boken bara ett litet möjligen trivsam men fullständigt ointressant minneskavalkad över hus här och var…

I 15 år bodde vi i ett sådant minnesmonument. Stort. Rymligt. Med bedårande utsikt. Gott om miljöer att upptäcka, förvalta, bevara och utveckla. Plats för lek och stoj. Trollungarna kunde forma in sig i ledet av prästbarn som bott där. Traditioner.

Prästgårdskultur?

IMG_5211

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: