h1

Vrång

15 maj 2013

Ibland händer det att jag som arbetsterapeut måste välja. Allt går inte att lösa så att alla blir helnöjda.  Inte minst i mötet med personer med starkt begränsad autonomi, möjlighet att styra och bestämma själva över sitt liv, och ofta helt beroende av människor till hjälp i sin omgivning. Patientsäkerhet kontra ultimat arbetsmiljö för personal. För att god patientsäkerhet ska kunna bibehållas kanske jag behöver välja åtgärder som kräver fler moment. För mig måste ändå patientens behov vara i fokus. Självklart vill jag hitta lösningar som alla blir nöjda med. Men ibland bara går det inte. För det handlar ju om människor som ofta har omfattande funktionsnedsättningar och har ytterst små möjligheter att anpassa sig till omgivningen. Alltså ställs högre krav på att omgivningen måste passa. För att inte glappet mellan personens förmåga och möjligheter till den omgivande miljön blir för stort.

Det kan handla om att en rullstols tippskydd ALLTID måste vara nedfällda, alternativt att den som fäller upp tippskydden för att de inte ska vara ivägen när man är ute och går ovillkorligen måste fällas ner igen så fort man inte längre står bakom rullstolen och håller i den. Även om det ger ett extra moment. För om en person sitter i en rullstol som tippar bakåt kan göra sig mycket illa. Det kan också handla om hur mycket överflyttningar kan förenklas och rationaliseras kontra god säkerhet, men också bevarad integritet hos den som behöver hjälp i alla lägen. Det kan handla om att en rullstol behöver vara skön att sitta i, inte bara ha bra köregenskaper. Och mycket, mycket mer…

Då är det svårt att vara uppskattad av alla. Då gäller det att noga tänka efter före. Då kan någon uppfatta mig som vrång….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: