h1

Anpassningsbar

30 januari 2013

Vi lever vår tillvaro i olika system. Familjesystem. Arbetssystem. Andra sociala system. I ett system hänger vi liksom ihop och påverkar varandra. Om någon i systemet förändras påverkar det i sin tur de andra som ingår i systemet. För att någon i systemet ska kunna förbli stabil i en föränderlig tillvaro behöver ofta de andra i systemet anpassa sig lite mer för att systemet ska kunna förbli i balans.

För även om vi är individer så är vi inte solitärer utan delar av olika sammanhang. Och det vi gör och det som sker påverkar på så många olika sätt. Ibland förutsägbart, men lika ofta i större komplexa sammanhang. Då det mest förutsägbara blir att om det händer någonting i en del av systemet så förändras  förutsättningarna i helt andra delar av systemet.

Vi liksom hänger ihop. Är en del av ett, eller snarare många olik sammanhang. Vilket i sin tur innebär för de flesta av oss att vi ständigt behöver anpassa oss mer eller mindre till omgivningen och nya verkligheter. Sedan finns det en och annan som förblir statisk och stabil konstant. ”Så här är det.” Men förutsättningen för att tillvaron då ska fortsätta i harmoni förutsätter att andra i systemet anpassar sig desto mer. Och omvänt kan det ju vara så att om några i ett system är mycket anpassningsbara kan andra delar i systemet fortsätta att vara stabila även när verkligheten runtomkring förändras.

Bidrar jag till balans och harmoni i de system jag befinner mig i? Är det så att jag, genom att sträva efter att anpassa mig till förutsättningarna, bidrar till att andra i systemet kan förbli stabila? Kanske rentav statiska?

Vi hänger ihop. Vi är inte en mängd solitärer. Fullständigt fristående. Av varandra helt oberoende. Visst är vi individer. Hela, odelbara. Unika. Men vi finns i sammanhang. Som delar av en större helhet. System.

Vilken är min roll i de system jag finns i?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: