h1

Samband?

30 november 2012

Ett sätt för oss människor att hantera sin tillvaro är att sträva efter att försöka förstå det som händer och sker runt omkring oss. Att försöka se mönster och sammanhang. Att omvärlden ska vara begriplig. Ibland kan vi hamna i cirkelresonemang typ vad kom först – hönan eller ägget? Inte alltid är det så solklart om vad som är orsak och vad som är verkan. Ett sätt att skapa trygghet och stabilitet i en osäker tillvaro kan vara att aktivt bestämma sig för hur olika saker hänger ihop. Vad som är orsak och vad som är verkan. Helt enkelt för att göra tillvaron begriplig. Att veta precis hur någonting hänger ihop. Så här är det! Och nåde den som försöker visa på en annan orsakskedja. En annan utmaning kan vara när det finns fler möjliga orsaker och därmed något olika angreppssätt för att möta det som behöver hanteras.

När jag som arbetsterapeut möter människor med olika funktionsnedsättningar och får i uppdrag att försöka lösa ett eller annat problem, typ varför någon lutar åt sidan i rullstolen, får sår vid svanskotan, inte använder ett hjälpmedel som omvärlden tänkt, då kan det ofta vara bra med en hel del ödmjukhet och mycket fri fantasi. Jo, en viss erfarenhetsbank och användbar kunskap kan också vara bra att ha. För många, många gånger är det sällan som ett problem är så självklart att lösa som det först presenteras. Ofta lönar det sig att försöka förstå och få en bild av möjliga samband och orsakskedjor. Det är inte säkert att ett bålstöd är det bästa sättet att lösa problemet med att någon faller åt sidan i rullstolen. Ibland är det bra att försöka ta reda på varför någon faller åt sidan i rullstolen. För tyvärr är det så att om jag bara direkt symptomlindrar utan att tänka orsak och samband så kan det jag gör orsaka nya utmaningar. Som i sin tur orsakar nya utmaningar. Om och om och om igen. Inte konstruktivt i längden.

Därför kan vi inte alltid tillhandahålla quickfix. Därför är vi inte bara någon beställningscentral. Därför måste vi ibland försöka tydliggöra problemet. Så att vi kan visa på en hållbar åtgärd. Även om det tar lite längre tid initialt så kan det spara en del tid på sikt. Sedan har vi ju ett och annat styrmedel att förhålla oss till också. Som lagar, förordningar och anvisningar. Men tyvärr händer det att vi blir idiotförklarade på vägen till möjlig lösning. Då krävs det en viss pedagogisk förmåga att försöka visa på andra möjliga samband om något som tyckts så fullständigt självklart för någon annan. Och att inte ta idiotförklaringen alltför personligt. Visst tålamod är inte så dumt det heller…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: