h1

Oliver

13 november 2012

En liten del av vår Italiensemester tillbringade vi i en olivlund. Där var det dags att plocka ner och samla ihop oliver för årets olivskörd. Om det ska göras på det traditionella sättet lägger man ut stora nät under träden, sedan rakas de svarta oliverna ner med glesa krattor. Träd för träd. På den sluttning vi höll till finns det ungefär 400 träd eller så. Inte vet jag hur många som plockades rent när vi var där, men det var nog väldigt många kvar. Oliverna tas sedan om hand i en olivpress, för att så småningom kunna användas som olivolja. Just nu har vi en femlitersdamejeanne på golvet i skafferiet med olivolja från förra årets skörd.

Olivträdet i min egen trädgård har inte haft några oliver än. Även om den förmodligen bör betraktas som träd snarare än krukväxt har den en lång bit kvar till de italienska olivträden. Men vi jobbar på det.

Annonser

One comment

  1. […] är det dags igen. Att plocka oliver. Medelhavsländernas svarta guld. Överallt runt om den lilla medeltidsstaden plockas det oliver. […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: