h1

Maria-tankar

13 oktober 2012

Häromkvällen var jag och lyssnade på Maria-musik i Falkenbergs kyrka. Gammalt och nytt blandat. Mer eller mindre lättillgängligt. En stund flöt jag med i Öhrwalls gungande körarrangemang. Gamla körminnen kom upp till ytan.

Maria, denna kvinna vars livsöde fångat så många genom år och tidevarv. Ibland har hon fått stå tillbaka, som den kvinna hon var. Kanske man motiverat med en rädsla för katolicismen. Eller en rädsla för en madonnadyrkan som skulle skymma annat.

Maria, kvinna och människa. Hon som fick det märkliga uppdraget att bli mamma till Jesus. På gott och ont. I glädje men också sorg. För visst var det förmodligen inte bara en salig lycka den sonen förde med sig? Hon fick ju inte bara förmånen att bära honom och föda honom utan även se honom plågas, lida och dö.

Maria, kvinna bland kvinnor.

Maria, som vet i sitt hjärta livets villkor.

Maria, upphöjd och ärad. Vi har sjungit sånger om henne och till henne om och om igen. I många av världens kyrkor, i museér och inte minst i hem över hela vår jord finns hon avbildad, så som konstnärer genom alla tider uppfattat henne.

Maria, du som gett ditt namn vidare till så många av oss.

Maria – till dig kan vi gå med vår glädje men också vår smärta. Den smärta, som kan komma av att älska. För visst är det så. Samma glädje och kärlek djupt i vårt hjärta som vi känner över våra barn kan också vändas i sorg och smärta. Det enda sättet att skydda sig mot den smärtan är nog att inte älska. För varje förälder finns det livsvillkoret med. Maria vet det. I sitt hjärta.

Det är nog om denna Maria många av Maria-sångerna handlar om.

Maria i Uppsala Domkyrka

Men det är denna Maria som ger mig styrka. Om och om igen.

Jag har skrivit om Maria förut, om mor Maria, om Marias söndag, och om den sörjande Maria , om den Maria jag söker mig till. Och förmodligen kommer ni att få läsa om Maria igen, och igen, och igen. Det är hon värd. Maria!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: