h1

Släkten har man

26 september 2012

I helgen har vi haft begravning för trollungarnas farfar. Han levde i drygt 90 år och var nog färdig med livet här. Vi hade länge planerat att fira hans nittionde dopdag (eller födelsedag, beroende på vad som uppskattas mest) just i helgen som gick, men livet och verkligheten kom ikapp så istället fick det bli begravning. Eller snarare först begravning. Sedan släktkalas. Fyra vuxna barn, 17 barnbarn och så vi, diverse ingifta och andra nära. Tillsammans blir vi ungefär 30 personer. Vi träffas inte så ofta allihopa. Kanske vart tionde år eller så. Jo, det blev ju oftare när trollungarna var små. Av naturliga skäl. Det var liksom lättare att samla alla då. Nu var det nog minst fem år sedan sist. Yngst är vår yngste trollunge, 16 år. Än så länge finns ingen ytterligare generation. Många är i åldern 20- 25 år. Det togs några kort på oss allihopa. Så många vi är, konstaterade någon av trollungarna. Vi åt vid långbord. 15 på varje sida om bordet blir ett långt bord. Många att träffa, prata med, krama om. De flesta är sig lika, om än äldre än sist. För någon som är lite mer ny i sällskapet har det nog varit lite överväldigande med alla dessa kusiner.

Nu har trollungarnas farfar bäddats in i den småländska jorden, bredvid trollungarnas farmor. Kopparplattan med deras namn är nerskruvad för att uppdateras. Alla har återvänt till sin vardag igen. För någon har det blivit mer omställning än för andra.

Att vara släkt är något speciellt. Likheter som blandas. Ett delvis gemensamt ursprung. En delvis gemensam historia.

Nu är stafettpinnen lämnad vidare. Fortfarande finns sammanhanget kvar. Det gemensamma. Var och en bär med sig just sin del. Släktskap!

Det är svårt att visa hur långt ett långbord för trettio personer är….

Annonser

One comment

  1. Tack för din varma berättelse!
    Svägerska, numera äldstKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: