h1

Herr Nilsson

15 september 2012

De senaste dagarna har vi kunnat följa olika inlägg om Astrid Lindgrens figurer och när de får finnas. En familj ville ha en bild av Herr Nilsson, apan ni vet, i en dödsannons efter en liten kille som älskade Herr Nilsson och hade honom som sin ständige följeslagare. Saltkråkan AB, som förvaltar rättigheterna av Astrid Lindgrens produktiner, sa nej! Astrid LIndgrens figurer ska enbart förknippas med glada sammanhang. Men hur tänker dom? Jag vet ingen annan som så tydligt vågar konfrontera livets alla nyanser som Astrid Lindgren. Det blev så tydligt i förra sommarens uppsättning av Teatervinden. Visst, så mycket glädje och skratt Astrid Lindgrens berättelser ger. Men hon vågar också beskriva det mörka, det sorgliga, det svåra så starkt.

Som Pippis sorg över sin döda mamma, som är en ängel i himlen. Som Pippis vånda och dilemma över att förväntas lämna sina vänner när pappan än en gång kallar. Som sorgen över Skorpan Lejonhjärta. Som kontrasten mellan Madicken och Abbes livsförutsättningar. Som den föräldralöse Rasmus längtan efter en familj. Just för mig skräcken som Skorpans hosta ger.

I hela Astrid Lindgrens kvarlämnade skatt finns oändligt mycket tröst att söka i sorg. Trollmormor Eva tröstade oss med att vi skulle ses i Nangijala. Sen. Hon måste bara resa lite före oss. Som tur är frågade vi inte om vi fick använda det i dödsannonsen. Vi skrev det ändå. Det kan ju också ha varit så att eftersom Astrid Lindgren fortfarande levde då var inte Saltkråkan AB så starkt. Och ord kanske inte går att upphovsrättsskydda lika bra som bilder.

Finns det någon berättelse av Astrid Lindgren där inte sorgen vilar i bakgrunden. Jo, möjligen Emil då. Men Kajsa Kavat, varför bor hon inte hos sin mamma? Och Bertil i Nils Karlsson Pyssling. Visst är det i hans sorg som han lär känna Nils Karlsson Pyssling. Hur många av oss har inte gråtit med Bröderna Lejonhjärta, inte en gång utan om och om igen. Och samtidigt funnit tröst i hoppet om Nangijala. Mio min Mio är en sorgesång, likso de fattigaste av  barn i Sunnanäng. Även i böckerna om Saltrkråkan finns en sorg. Hur idylliskt det ändå är så fattas Pelles mamma och Malin får tidigt bli stor. Även om Astrid LIndgren inte gör så mycket väsen av det. Men så är det. Sist, men kanske djupast av allt är ju Skalle-Pers död och Mattis uttryck av förtvivlad sorg – Du fattas mig! Har någon annan än Astrid Lindgren lyckats att klä sorg så tydligt i ord. Du fattas mig!

Att Astrid Lindgren bara ska förknippas med glädje. En sådan nedvärdering av en så oerhört stark författare som verkligen vågat se livet, allvaret och döden i vitögat om och om och om igen. Inte minst utifrån barnens villkor.

Att sedan hennes berättelser, ord, figurer och sammanhang fått ge just mig styrka i svåra stunder är underordnat. Även om jag fortfarande gråter till De Hjältemodiga. 

Men återigen. Minns Mattis – Du fattas mig!! Har någon annan författare lyckats att bättre och tydligare förklara sorgens kärna?

Vad skulle Astrid Lindgren vara om hon inte vågat hantera det svåra. Snälla Saltkråkan AB – låt oss få behålla Astrid Lindgrens enorma skatt utan att förflacka den i någon form av vinstinstresse. Ni vet – man kan krama ihjäl något om man håller fast det alltför hårt…

Astrid – Du fattas oss!

Här hade jag velat infoga en bild med inspiration ur Astrid Lindgrens rika förråd, men av rädsla för att tangera Saltkråkan ABs rättigheter så låter jag bli. Ni får bara tänka in er i alla enorma minnen vi har kvar! Hämta någon bok i bokhyllan eller sök på Internet där hennes värld fortfarande inte gått att mönsterskydda helt och fullt. Än en gång – Tack Astrid, för alla enorma skatter du gav oss!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: