h1

Boa och möbla

16 augusti 2012


Yngste trollungen ska ju gå sina tre gymnasieår i Lund. Det innebär att han behöver bo där åtminstone under skoldagarna. Han har fått rum i en villa tillsammans med några andra som också börjar samma skola och behöver flytta hemifrån eftersom de annars bor för långt bort. Gott för oss att han har någonstans att bo, men också att han kommer till ett sammanhang. För att bo någonannanstans än hemma när man är sexton kan kosta på. Som tonåring är man både barn och vuxen på en gång. Visst, att flytta hemifrån efter gymnasiet, det är så självklart. Men då har det gått tre år till, av vuxenberoende, världsgåtor att lösa, logistikstöttning, hönsmorsande och allt annat man kan tänka.

Själva gick på internatskola på gymnasiet, både trollpappan och jag. Skillnaden då var att vi bodde på just ett internat, med färdiglagad frukost & middag varje dag, lakansbyte obligatoriskt var 14:e dag, vuxennärvaro i princip dygnet runt och städning av kollektiva utrymmen. Dessutom delade många av oss rum två och två, åtminstone första året, så kamratstödet blev rätt så nära. Jag tror inte att vi var duktigare, mer förståndiga, mer mogna eller mer ordningssamma än vad unga vuxna är idag. Möjligen mer lydiga, åtminstone en del. Eller mer envisa och ”kan själv”, som somliga andra (dvs jag).

Jag vill så gärna att vår lille trollunge ska finna sig till rätta i sitt nya rum, känna sig som hemma, trivas just där. Att han inte ska få en massa ångesthemlängtan redan första natten. Jo, visst är det helt naturligt att han saknar oss och syskonen, men jag vill att han ska känna att det är okej och hanterbart. Att det känns trevligt att komma hem till sitt rum på kvällarna och att vakna upp där på morgnarna.

Vi har ju lämnat iväg två trollungar tidigare redan på gymnasiet. När vi bodde långt ut på landet och det inte gick att varjedagpendla om man vill fortsätta skolan efter högstadiet. De fick vi lämna ensamma i egna lägenheter. Samma möjlighet till kontakt via Skype som finns idag fanns inte heller då. I början trodde vi att det gick bra, men vartefter så insåg vi hur tufft det ofta var. Och hur lätt det var att hamna snett, som de skolkamrater som ägnade tre hela år åt att spela TV-spel i stort sett hela veckorna. Inte så mycket gymnasiestudier där inte.

Visst hjälpte det inte helt att boa och möbla, men lite mer ombonat blir det nog allt om man kan känna trivsel och ro i sitt rum. Att det inte bara är den kala cell som jag bodde i de första veckorna på arbetsterapeututbildningen, eller som en av de äldre trollungarna tillbringade en utlandsvår i.

Så nu ägnar vi dagarna åt att stötta trollungen att få med sig det han känner att han behöver ha med sig och fixa nytt det som behövs. Senaste inköpet idag var en lurvig, rund matta. Efter en viss fundersam blev den mörkröd. För mycket svart kan nog bli lite väl murrigt… Lite blingbling och så förvaring till kläder, både danskläder och vanliga, både kläder på G och rena. Och så har smutstvättstunnan han ärvt av storebror följt med till Lund också. Lite bucklig har den blivit med åren, men den fungerar. Sedan gäller det ju att hantera den när den blir överfull också, men det får bli ett senare blogginlägg.

Strax dax att klippa till och sy de nya gardinerna. Färgglada, IKEA-tryck, kommer definitivt ge rummet attityd!

Inte färdigmöblat alls än. Inte så mycket blingbling eller andra trivselfaktorer heller… Det kommer mera…
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: