h1

Matstrul

01 augusti 2012

Trollfamiljen tycker om att äta god mat. Vi lagar mycket och ofta mat hemma, men ibland uppskattar vi att gå ut och äta också. Även om det kan innebära en och annan utmaning eftersom alla i familjen inte tål all mat. Nu har det blivit oerhört mycket bättre med åren, det har det verkligen. När de äldsta trollungarna var små var vi i stort sett alltid hänvisade till McDonalds, med sitt erbjudande om glutenfria hamburgare. En och annan semester har haft som en av huvudaktiviteterna att hitta mat så att alla i familjen kunnat få i sig något att äta. Ju äldre trollungarna har blivit, desto lättare har det gått. Dels för att tillgången på och medvetenheten om mat för alla har ökat radikalt, men också för att de tyvärr lättare kunnat hantera brist på alternativ.

Men fortfarande finns det minor att kliva på för den som inte tål all mat och ändå vill kunna äta ute på lokal. Visst, ångerfull personal men trist eftersmak. Och att erbjuda gluten-, laktos. eller mjölkfritt innebär inte enbart att ta bort de delar av maträtten som innehåller dessa produkter utan att servera likvärdiga alternativ. Det måste inte alls på något sätt vara samma. Då är det bättre att göra något helt annat, men fullt okej. Så finns det inte laktosfri fetaost så att det går att göra laktosfri fetaostkräm är det bättre att hitta på någon annan form av sås/röra som passar till samma typ av maträtt. Eller säga att just den maträtten kan vi inte servera laktosfri/glutenfri eller vad det nu handlar om. För att bli serverad en halv maträtt eller ytterst tveksamma smakkombinationer är inte speciellt kul.

Jag förstår att det kostar lite extra, både i tid och pengar, för en restaurang att servera de vanligaste specialkosterna, men tänk vilken goodwill och vilken bra reklam man kan få om man fixar det. För vi går gärna tillbaka och berättar för andra i samma situation när vi hittar bra ställen som klarar av och vill. Det är inte så att vi kräver att det ska serveras specialkost, men vi frågar om man kan erbjuda, vad i såfall och oftast ringer vi i förväg och förbeställer om vi vill vara riktigt noggranna. Mer än en gång har vi haft med egen pasta vid behov.

För vi vill gärna kunna gå ut och äta någon gång ibland. Även om alla i vår familj inte kan äta all mat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: