h1

Varjedagsaktiviteter

20 juni 2012

Mycket av det vi gör varje dag tar vi oftast för självklart. Vi kliver ur sängen, går på toa, borstar tänderna, duschar, tvättar håret, torkar kropp och hår, använder deodorant/parfym/bodylotion eller så, klär på oss, fixar kanske till håret, en del rakar sig, tar fram frukost, äter, ställer undan disk och mat, dricker kanske kaffe, plockar iordning det vi ska ha med, klär på oss lämpliga ytterkläder och skor, tar oss kanske iväg till jobb eller skola.

Detta är bara ett litet axplock av aktiviteter vi gör varje dag, om och om igen. Men det är ingenting vi kunde när vi föddes. Vi har lärt oss det vartefter. Vartendaste dugg. Genom att titta på hur andra gör. Härma, Göra lika. Bli rättade. Kanske till och med tillrättavisade. Misslyckats och kanske lärt sig av misstag. Men det är absolut ingenting medfött. Trots det tar vi det mesta av detta för självklart. Det ska bara funka. Vi förväntar oss att andra människor vi möter också bara kan och vet hur de ska genomföra alla dessa små varjedagsaktiviteter.

Men en del människor lär sig inte allt detta alldeles av sig själva eller ens med lite ”lagom” träning och uppfostran. De behöver träna och träna och träna om och om och om igen. Få hjälp med hur något ska göras och inte minst i vilken ordning. Även det som vi tycker är så självklart. Det kanske till och med aldrig blir något självflyt utan de kan ständigt behöva stöttas. Det bara är så. Trots att vi tycker att det är så självklart och sådant som alla bara kan.

Inte blir det lättare av att det kan finnas lite olika sätt att göra dessa alldeles självklara saker. Som alla tycker är precis det enda rätta sättet. För den som behöver lära sig och om och om och om igen kan tillvaron då bli ännu mer obegripbar.

Så tänk på detta nästa gång du gör något av allt detta självklara som du gör varje dag. Det är inte självklart för alla. Du kunde det faktiskt inte när du föddes. Många av oss lär oss det mesta utan större ansträngning eller tanke. Men en del fixar inte det. Det kan liksom vara just det som är svårigheten. Att se hur någon annan gör och ta efter. Göra likadant. Och dessutom kan saker göras på lite olika sätt och ändå vara samma och rätt.

Ordsvada i avancerad form. Viss frustration ligger bakom…Hur ska jag få det självklara att bli synligt? För först när vi ser hur komplex vår tillvaro är förstår vi hur mycket vi behöver kunna och hantera. Och i sin förlängning hur vi kan stötta den som inte bara kan allt av sig själv från allra första början…

Annonser

2 kommentarer

  1. Och vi kan alla tappa dessa inlärda färdigheter mycket snabbt. Att veta att man har kunnat hjälper inte alls. Då.


  2. Nej, det förstår jag mycket väl. Jag ville bara visa på allt detta för de flesta så självklara, men som för en del faktiskt inte är självklart. Och min frustration över när människor runtomkring inte alltid förstår att allt inte är självklart! När jag känner det som att jag har karbonpapper i munnen hela tiden…Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: