h1

Milstolpe

11 juni 2012

Alldeles, alldeles nyss har vi kommit hem från yngste trollungens skolavslutning. För både honom och oss den sista skolavslutningen i grundskolan. Om jag räknat rätt har vi varit med om skolavslutningar inför sommarlov i 21 år. Nu har vi ju förmodligen varit på klart fler än 21 skolavslutningar som föräldrar eftersom vi under en del år haft mer än ett barn i grundskolan och de inte alltid gått i samma skola. Men nu har vi nått hit. Kanske inte lika stor som första skoldagen, men ändå märkbar. I nivå med sista städhelgen på det föräldrakooperativa dagiset. En annan sådan markör var ju också sista utvecklingssamtalet. Nu har vi gjort vårt bidrag till skolan. Jo, jag vet ju att det är tre gymnasieår kvar, men det är ändå till viss del en annan skolform. Frivillig på sätt och vis, och självvald.

Betygen är utdelade, och vi har sjungit om den blomstertid.  Niorna uppklädda, yngste trollungen bestämde sig slutligen för kostym, tack&hejdå till lärare. Tre friskoleår och nio skolår är till ända. Möjligen dax att göra ett mentalt bokslut. Men inte ikväll. Det får komma sen. Nu är det nu. Om en stund ska vi hämta trollungen från avslutningsmiddag med klass och lärare. Sedan är en tidsepok i trollungens, men även vårt liv, förbi.

Efter en liten tid av vila är det så dax att ta avstamp mot nästa steg i livet för vår trollunge. Samtidigt som nästa milstolpe för oss, att inte längre ha några trollungar kvar här hemma längre, närmar sig med stormsteg. Tre år till nästa och sista studenten, sedan har vi gjort vårt som föräldrar till skolbarn. Då efter 24 år. En ganska lång tid av ett människoliv. Konstigt kommer det att bli.

Så ikväll smakar vi på detta, att ha lagt grundskolan bakom oss. Det känns gott. Vi har liksom gjort vårt. Varje tid har sitt. För oss är 21 år av föräldraskap till barn och unga vuxna i grundskolan över. Från dagen då vår äldste trollunge började första klass i den stora skolan med inte så många barn i det lilla samhället i skogen till dagen idag då vår yngste trollunge slutar nian som den första kullen niondeklassare från friskolan i staden vid västerhavet. Och även om vi idag är nöjda över att ha passerat denna milstolpe är vi så oerhört tacksamma över att ha fått följa våra trollungar genom alla dessa skolår.

Så grattis! älskade trollunge till att du lagt dessa år bakom dig och nu står på tröskeln till nya utmaningar. Vi är glada och stolta att vara dina föräldrar. Ett långt kliv från den lille trollungen som knappt satt med rumpan på sin stol en endaste gång hela första höstterminen till den unge mannen som stolt och lycklig lämnar fram sitt betygskuvert. Trots att vi nog kan ses som relativt förhärdade föräldrar kan vi fortfarande förundras över att liten blir stor.

Grundskoleåren avklarade, nya milstolpar i sikte. Livet är…

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: