h1

Dansa

27 april 2012

Med vår yngste trollunge har dansen tagit plats i vårt liv. Långt över vår fantasis möjligheter. Visst, några av de äldre trollungarna har också dansat några terminer eller så. Men han ville dansa! Först fick han stå i kö ett bra tag. Till slut fick jag ett ras när det verkade som om han aldrig skulle komma fram för helt plötsligt fanns det inte tillräckligt många nybörjare i hans ålder i kön för att man skulle kunna bilda en grupp. Men så fick han iallafall börja. Han och en grupp flickor, mest iklädda rosa och tyll. Efter något år fick han byta grupp. Fortfarande flickorna i klar majoritet, men nu var klädseln mer varierande. Mer mjukisbyxor och stora tröjor. Nu har han dansat i typ sju år. Otaliga gånger har vi suttit i publiken och tittat på olika dansföreställningar. För några år sedan hände något. Dansen fick ett driv till. Kraven och tempot ökade. Fortfarande en feminin värld, men vartefter tar han sin egen plats. Dans fem-sex dagar i veckan. Väskorna med danskläder hopar sig i hallen. Siktet mot gymnasiet har dans i fokus.

På söndag är det internationellt Dansens dag. I vår lilla stad kommer de att dansa i Falkhallens blackbox på eftermiddan. Trollungen kommer att dansa med tre av sina danssammanhang, om jag förstått det hela rätt.

Vår lilla informella upptakt på Dansens dag blev ett besök på ett dansarnas Mekka – Dansbutiken i Göteborg. En hel vägg full med rosa (nåja) dansskor. Och gott om rosa tyll. Det är en mycket feminin värld. Men visst fanns det en del som inte var blekrosa eller i flickstorlek också. Så trollungen kom ut därifrån med en kasse (knallrosa) med knäskydd (svarta!) som han behövt ett tag.

Sedan fortsatte vi (efter att jag irrat bort oss ett par gånger, filkörning är en utmaning!) till Balettakademin i Göteborg, där vi såg Danslinjen år 2s föreställning Hörs man inte, finns man inte. – Vad händer när samhället utesluter en grupp – och den gruppen råkar vara din? En av trollungarnas vänner dansade. Så fascinerande att se. Duktiga var de. Budskapet de framförde var också starkt. Om acceptans!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: