h1

Milstolpe

23 april 2012

Om knappt 50 dagar så är vi färdiga med grundskolan för gott. Då slutar vår yngste trollunge nian. Vi har haft barn i grundskolan i 21 år. I och för sig i olika skolor och olika skolformer. Småskola och stor skola. Kommunal skola och friskola. Trollungarna har gått i klasser med allt från två elever i årskursen till klasser med över 30 elever. När näst äldste gick på lågstadiet var de totalt elva elever på hela skolan. Räckte knappt till att spela fotboll på rasterna.

Hur många skolväskor  i packat, böcker vi klätt in i papper, vattenmuggar och gymnastikkläder vi namnat har jag ingen koll på. Men många är det. Eller hur många matsäckar jag packat till friluftsdagar, utflykter eller skolresor. Genom åren har det blivit ett och annat utvecklingssamtal. Eller utskällningssamtal som de små trollungarna lärde sig att det hette av en äldre kamrat… För att inte tala om hur många föräldramöten vi suttit av. Visst kan man tycka att vi inte behövt gå på alla. Men principen har varit att det är ju nytt för varje barn så då får också vi gå dit för varje barns skull och visa vårt intresse.

Tyvärr har det väl varit en utmaning emellanåt att inte visa en viss frustration när en viss oerfarenhet lysst igenom. När det är alltför lätt att säga att jojo, vi har hört detta förut. När frågor av erfarenhet möts av svar som att det är ju självklart! trots att vi vet hur lätt det kan bli annorlunda än man tänker sig – i förväg. Då vi måste påminna oss om att för en del föräldrar är det allra första gången de sitter med i denna typ av sammanhang. Kanske ävenså läraren sitter med sin första klass framför sig.

Nu är det iallafall snart färdigt för vår del. Visst, tre år av gymnasieskola återstår. Och där kommer vår trollunge antagligen gå på en skola vi inte har någon som helst erfarenhet av alls innan. Men just grundskolans utmaning är över för vår del. Var är måttbandet så att vi kan börja klippa?

Och jag vet, vi är själv alldeles skyldiga att vi har behövt lära känna grundskolan i så många år och i så många olika former. Och en hel del har varit bra. Absolut. Trollungarna har fått med sig en hel del bra erfarenheter och upplevelser genom åren, på sin väg ut i livet. Det är bara det att just vi börjar känna oss rätt så färdiga nu. Och det är ju så det ska vara. Ett sätt att göra avslut och vandra vidare i livet.

Annonser

One comment

  1. Jag lyckades med ytterligare några år i grundskola, visserligen med ett avbrott på åtta år mitt i, men oj så väl jag känner igen det. Och sista perioden var inte bäst här.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: