h1

Vägskäl

20 april 2012

Ibland hamnar man i vägskäl när man måste välja vilken väg man ska gå. När det inte finns någon möjlighet att gå åt båda hållen samtidigt. Eller åtminstone hitta någon form av kompromisslösning. Sånt är helt enkelt livet. För vi människor är inte delbara. Att vara just människa, en individ, innebär just det, en helhet, odelbar – in divid.

Att välja då kan vara svårt. Inte minst när båda vägarna innebär något man så gärna vill göra. Ett sätt är att försöka hitta alla för och emot. Prioritera bland allt detta. Se vad som väger tyngst eller ligger varmast om hjärtat. När man sedan synar detta kanske valet blir lite tydligare, även om det inte alltid är lätt eller smärtfritt.

När vägen är vald så kan det ändå kännas som en lättnad. För valet i sig kostar också på, likaväl som förlusten av något man ville göra.

Som föräldrar blir vi ibland åskådare, på mer eller mindre avstånd, vid många olika slags vägskäl. För inte minst som ung eller ung vuxen kryllar det av små och stora vägskäl. När det inte både går att äta upp kakan och ha den kvar. Då är det ”bara” att hoppas och stötta så att val av olika vägar och stigar blir så välgenomtänkta som möjligt.

Så har en av trollungarna idag ställts inför ett av många val där det inte gick att hitta något sätt att få olika vägar att stämma överens. Efter mycket tanke bestämde han vilken väg det fick bli. Trots att han så gärna velat gå den andra vägen OCKSÅ. Om det bara funnits någon vettig möljighet. Starkt av honom att hantera det. Stolta föräldrar. Även om vi så innerligt gärna sett att han sluppit välja bort.

Samtidigt har ju våren inneburit så många andra större vägskäl, där nu ett och annat börjar falla på plats så när jag gav en liten fråga om ett val av aktivitet nästa fredag blir det alldeles stopp. Varför går det inte alltid att göra allt? Aftonbladet ELLER Expressen? Både och? Men hur det nu är. Han är en människa, en individ och som sådan inte delbar. Alltså får han välja även där. För det kommer inte att fungera att vara i Falkenberg, Halmstad OCH Göteborg precis samtidigt. Det är liksom fysiskt omöjligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: