h1

Mångfaldens påsk

06 april 2012

I veckan som gått har Glad Påsk haglat genom luften så gott som överallt. På många av våra whiteboardtavlor har det skrivits Glad Påsk vartefter man gått hem för helg. Påskägg, påskgodis, påskliljor och påskmat. Blomsterlandet skickade ut ett reklamblad om påsken som vårens och ljusets ankomst. Jo, man fick backa lite efter att bl a Moruti opponerat sig. Det finns fortfarande inte så få människor i världen som firar påsk av andra anledningar också. För många kristna är påsken även en religiös högtid, till minne av Jesu död på korset och det ultimata lyckoruset, livsfaktorn, uppståndelsen. Mycket kan man tycka om detta. Men det är ändå en och annan människa runt om i världen som fortfarande ser detta som en verklighet och som söker påskens totala sammandrabbning mellan mörker och ljus. Vid nattvardsbordet på skärtorsdagen finns vi i ett sammanhang med människor över hela jorden, men också i ett historiskt sammanhang. Det är en upplevelse jag får dela med många, en delaktighet i ett större sammanhang. En enorm festmåltid som gett djupa avtryck i livet. Som till och med finns med som en symbol i vinterns uppsättning av Les Miserables i Malmö, med de tolv stolarna på scenen med Jean Valjean i mitten med Dan Ekborgs kropp.

I vår familj finns den kristna påsken tydligt närvarande, även om traditioner fått anpassa sig till verklighet och sammanhang vartefter. Så idag kommer vi att lyssna på Jesus Christ Superstar, som så många gånger tidigare. Mina tankar går till mor Maria vid korset. Först i morgon kommer påskpyssel och påskgodis fram. Men det är inte som när jag var liten, att man överhuvudtaget inte fick träffa någon, förutom i kyrkan, på långfredagen.

För mig är det helt okej att inte alla gör exakt samma saker på påsk. På samma sätt som att vi hanterar jul och många andra högtider olika. Jag är helt övertygad om att vi ryms allihopa i verkligheten. Att mångfalden inte farlig, utan kanske till och med berikar. Det handlar bara om att acceptera att det kan finnas olika sätt att hantera verkligheten.

Och aldrig är påskliljor så mäktiga som när de lyser upp efter en tid av mörker, dött gräs, isande kyla. Så på söndag kommer vi att ha ett stort fång påskliljor på middagsbordet, även om de än så länge knappt orkar upp ur vinterns döda gräs utanför vårt hus.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: