h1

Valmöjlighet?

22 mars 2012

Nyss hörde jag på en TV-debatt om fosterdiagnostik och barn med Downs syndrom. Om rätten att välja att föda och rätten att födas. Stora frågor där många anser sig ha det rätta svaret. Tyvärr är många av de rätta svaren inte helt kompatibla. Jag har inte för avsikt att ge mig in i debatten om möjligheten av fosterdiagnostik i sig. Men det jag funderar på är hur samhällsklimatet kommer att bli om allt fler som skulle kunna väljas bort inte kommer att födas. Inte så att ett samhälle måste ha ett antal människor med funktionsnedsättningar för att fungera optimalt utan för att alla människor med funktionsnedsättning ALDRIG kommer att kunna väljas bort med fosterdiagnostik. De man missar med fosterdiagnostiken av olika anledningar? De som inte går att hitta via fosterdiagnostik? De som får en funktionsnedsättning pga sjukdom som inte går att förutsäga eller efter olyckor? Ska vi välja bort dem med i ett senare läge? Hur då?

För hur noga dessa blodprover och andra test är så kommer de nog aldrig att bli 100%iga. Barn kommer att födas efter graviditeter som inte är totalt kontrollerade hela vägen av olika skäl. En del kanske t o m väljer bort fosterdiagnostik även om samhället skulle förutsätta och rekommendera. Och så har vi ju alla de barn som har funktionsnedsättningar som inte går att spåra av olika anledningar. För att inte tala om de barn som skadas i samband med förlossningen? Hur skulle man välja bort dem?

Fosterdiagnostik är bara en valmöjlighet som hanterar en liten del av livets utmaningar. Så är det! Det finns ingen total livsförsäkring i livets lotteri. Sedan kan jag förstå att man kan välja fosterdiagnostik i vissa sammanhang och omständigheter, men då ska man veta att det aldrig ger total garanti för allt.

Jag är bara rädd att en vid valmöjlighet till fosterdiagnostik i sin förlängning snarare leder till en minskad valmöjlighet. Alla förväntas välja bort allt som kan innebära kostnader eller icke strömlinjeform. Och de som inte väljer bort får skylla sig själva… Med svartlistad dokumentation i sällskap.

Vilken valmöjlighet är det då?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: