h1

Kvinna? Man? Människa!

08 mars 2012

Idag är det Internationella Kvinnodagen. Det kanske kan var bra att just kvinnorna lyfts fram en dag om året. För visst har det varit så att männen av tradition ofta haft övertaget. Kvinnorörelser som grupp 8, Fredrika Bremer-förbundet, FI och feminism har på olika sätt försökt få upp kvinnorna på agendan. Kvinnor kan! Visst är det viktigt att betona. Inte för att inte män kan. De kan också. Men för att kvinnor ofta hamnat i underläge. Och det kommer inte att bli bättre om vi istället förpassar männen i någon form av underläge. Eller att vi fullständigt slätar ut människors olikheter så att alla måste göra precis samma saker på samma sätt.

För mig är det ultimata målet, den totala jämställdheten när vi inte längre tänker kvinnligt & manligt utan när var och en gör vad den är bäst på. Oavsett kön! Det kanske innebär att allt inte delas lika utan att vi gör olika saker, för att vi är bra på något och för att komplettera.

Hemma hos oss är det helt okej att jag skruvar och fixar, samtidigt som trollpappan lagar mat. Hantera barn (stora som små) mitt i natten faller allra oftast på min lott. Trollpappan har bättre koll på bil och hantverkare. Ibland får vi spela med i spelets regler. Som när vi byggde vårt hus och hantverkaren inte kunde kommunicera med mig direkt utan det fick gå via ”bulvan” i form av trollpappan. För inte kunde väl en kvinna tala om hur något skulle byggas ihop? Men oftast funkar det så bra så.

Kvinnor kan! Män kan! Människa kan!!

Och för min del blir det varken mer eller mindre jämställt med ord som hen…

Annonser

One comment

  1. Bra talat Agneta!
    Det är så trevligt att läsa dina blogginlägg! Du har ett härligt språk och intressanta tankar.
    Tack för att du delar med dig av detta!
    Hälsningar CarinaKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: