h1

Förändring

02 februari 2012

Ska vi ha det som vi har har det? Just nu? Eller igår? Var det bättre förr? Är all förändring farlig eller åtminstone onödig? Hur skulle det vara om tillvaron hela tiden var statisk? Inga förändringar utan bara samma gamla hjulspår dag efter dag efter dag…  Varför blir vi såna trädkramare av det som är just nuoch så lätt förkastar sådant som är nytt och okänt? För om ett tag kommer det som är nytt och okänt idag att vara gammalt och invant. Det som vi absolut inte vill förändra. Och då kan vi överhuvudtaget inte tänka oss att vi tyckt att just det som är nu var otänkbart, kanske till och med farligt, för ett tag sedan.

Visst, ibland sker förändringar bara för förändringarnas skull. Inte för att utveckla och göra bättre utan bara för att bevara en osäkerhet, en form av maktfaktor. Men ofta, ofta, är förändringar en form av utveckling framåt. Livet och tillvaron rullar helt enkelt på.

Vi kan välja att åka med, kanske till och med ta del i förändringar eller sätta oss på bakhasorna och kämpa emot. Visst, vi kanske åker med ändå, men frivilligt ska det iallafall inte ske?

Och om det nu är så att vi vill ha en tillvaro som är statisk och oföränderlig – vilken speciell sekund av tillvaron är det som vi vill frysa? Just den här? Eller den här? Eller den som var någon gång igår??? Och om du och jag och vi alla har olika sekunder där vi vill att tillvaron ska stanna vid – hur blir det då?

Med Sallys ord: Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke!

Annonser

One comment

  1. För min del är jag väldigt flexibel och förändringsbenägen – kanske inte helt men rätt så – men det är stor skillnad på att ha möjlighet att välja förändring och att tvingas acceptera förändringar man inte alls ser någon som helst förtjänst med. Det gäller många olika plan i livet.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: