h1

Ruskväder

18 januari 2012

Ibland har jag förmånen att få vara utomhus på arbetstid. En del aktiviteter prövas och tränas bäst och lämpligast utomhus, där de är tänkta att användas. I sin naturliga miljö. Mycket av vår förflyttning sker utomhus. Vi ska ta oss till affär, jobb, vänner men många av oss vill också ut och röra på oss som friskvård. Elrullstolsutprovningar och övningskörning fungerar oftast allra bäst utomhus. Inte minst om det är utomhus elrullstolen ska användas. Att träna på att ta sig till jobb eller affär går också bara att göra utomhus. Så är det bara. Då får jag som arbetsterapeut helt enkelt följa med ut i vardagsverkligheten.

Ibland har jag tur. Riktig tur. Tänk er en skön promenad i strålande höstsol längs havet? Eller i klart, vackert vinterväder? Andra dagar öser regnet ner eller så blåser det småspik. Då är det inte riktigt lika smidigt. Men då kan det ändå vara viktigt att genomföra av olika anledningar. Bara att gilla läget, le och se uppmuntrande ut. Hoppas på att regnet inte tränger ända in på skinnet. Rusk!

Fast jag kan fortfarande komma ihåg en sådan regnruskpromenad för några år sedan. Det liksom regnade horisontellt. Jag var blöt alltigenom. Det gick att vrida ur strumporna. Efteråt direkt till annat möte, kunde inte byta om. Så kallt, inte minst när jag skulle sätta på mig den kalla, blöta vinterjackan igen. Barfota i kalla, blöta skor. Strumporna hamnade i en påse i väskan. Bäst så.

Nu kan ju den duktiga tycka att man ska klä sig efter väder. Jovisst. Så är det. Men det är inte alltid jag vet när jag åker hemifrån hur vädret kommer att se ut sent på eftermiddagen. Och jag har inte kläder på jobbet för alla möjliga utmaningar. Så har jag sällan gummistövlar på jobbet, eftersom de är klumpiga och varma att gå i en heldag.

Idag hade jag lite otur. Eller chansade för högt. Visst, prat om snökaos och regnrusk, senare ikväll. Kallt, nästan nollgradigt fick styra. Jo, ruskvädret drog igång på eftermiddagen. Med full fart. Och inte som snö, utan bara regn. Regn och blåst. När arbetsdagen sedan var slut fortsatte regnet. Blött, våt ylle, iskalla fötter. Jag hade iallafall koll på mina nya fingervantar.

Nu försöker jag torka och tina upp. Varm tröja och torra sockar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: