h1

När?

10 januari 2012

För att veta när någonting ska hända använder många av oss olika typer av klockor (eller almanackor med för den delen om det handlar om lite större perspektiv). Om vi inte vet när så kan vi ju missa det vi ska eller gärna vill göra. Att kunna klockan är inte något vi kan från födseln. Det lär vi oss vartefter. Först känner vi nog igen viktiga klockslag. Typ när Bolibompa börjar eller annat viktigt som händer ofta. Men det är ju oftast inte själva tiden och siffrorna vi förstår utan vi känner igen klockbilden. Så det går inte att byta ut mot en digital klocka med siffror. Till och med så kan kvart över nio vara förvillande lika kvart i tre. Men i verkligheten är det rätt så långt mellan dessa båda klockslag. För denna lilla runda manick som vi kallar klocka är ju egentligen bara en rätt så abstrakt symbol för tid. Rund ring  (boll?) med en hoper krumelurer och några streck som är på olika ställen.

En del människor behöver andra sätt för att förstå när något ska hända än att ta hjälp av vanliga klockor. Det är inte heller så kul att alltid vara beroende av att fråga andra. Tänk om man missar något man gärna vill göra. Som TV-programmet man allra helst vill se. Eller komma till skola eller jobb i tid. Ett sätt är ju att oroligt gå av och an och vänta. Eller sätta sig framför TVn när man kommer hem från jobbet så kanske favoritprogrammet förr eller senare dyker upp. Eller så fråga om och om och om igen? Nu? När? Nu? Nu? När? Nu?

Då finns det idag andra sätt som beskriver tid. Olika andra typer av klockor som presenterar tid på ett tydligare sätt. Som talar om när något ska hända. Eller som visar om det är mycket eller lite kvar till något ska hända. Det tar tid att lära sig att använda, inte minst för omgivningen runtomkring. Men gång på gång har jag sett att det går att hantera och förstå tid på andra och mer konkreta sätt än vanliga klockor.

För det är faktiskt så att tid är svårt. Det är liksom inte greppbart. När? Snart? Nu?

Och att få ett tidshjälpmedel som man kan förstå och kanske till och med hantera själv. Det är inte så dumt. Det är faktiskt ett steg mot en tillvaron där man inte alltid är så oerhört beroende av andra. Men det behövs en del tålamod på vägen dit. Tid går att greppa!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: