h1

Och sen då?

17 oktober 2011

Denna vecka är det Donationsveckan och på lördag 22 oktober är det Europeiska Donationsdagen. På FB finns gruppen: Jag donerar mina. Gör du?

Det handlar om att vi måste ta ställning. Berätta vad vill ska hända med vår kropp när vi dör. Så att inte våra nära och kära behöver börja fundera och spekulera i det då. För min del tänker jag att när jag väl dött så behöver jag inte det som varit min kropp längre. Den är liksom förbrukad. Men om en eller annan del kan var användbar och kanske rentav till glädje för någon annan så skulle det glädja mig oerhört mycket. Nu har jag ju inte bara berättat det för min familj, utan det kan också vara bra att anmäla sig till donationsregistret och ha ett litet kort i plånboken om utifall att.

För genom organdonation har andra människor fått chansen till ett fortsatt liv. Människor som haft något organ i kroppen som inte längre varit funktionsdugligt men som fått överta någon annans organ.

Och en mamma har fått en möjlighet att gå och ta en fika med en tonårsdotter. Någon annan får vara ett hängivet Djurgårdsfan. Att få fylla 50 är inte en självklarhet för alla. En pojke fick möjligheten att ge sig iväg på en fyrhjuling, men också chansen att reta sina systrar, med glimt i ögat. Någon annan har fått följa sina barn en bit till på livets väg. Eller att inte ständigt ha sina tillvaro knuten till apparater. Tänk er möjligheten att kunna gå uppför trapporna eller gå ut och dansa.

Genom att någon har donerat sina överblivna organ, som hjärtan, lungor och njurar, har andra fått möjligheter till ett fortsatt liv. Liv som annars skulle tagit slut alldeles för fort. Liv som haft så många begränsningar.

Så skynda dig att berätta vad du vill ska hända med din kropp när du inte längre behöver den. Det kan vara livsviktigt för någon annan! En livsmöjlighet!

Annonser

One comment

  1. […] visst har jag skrivit om detta ämne förut. Men det behöver upprepas. För livet är ingen självklarhet utan vi behöver påminnas om dess […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: