h1

Ordslingor

01 oktober 2011

Tillvaron är full av små ordslingor som biter sig fast. Ord och ordslingor som kan ge samförstånd och gemenskap. Samtidigt som jag inser att de i värsta fall också kan stänga ute. Så de måste användas med respekt. Men allrasom oftast är det vanliga harmlösa ord, som sätter igång en minneskedja. För mig berikar dessa ord språket och kommunikationen.

Efter sommaren med Teatervinden tror jag rätt så många av teaterfamiljerna ler igenkännande och kanske också upprepar med känsla det är det VÄRSTA jag VET! , även om vi kanske inte kan få till Wernerssons totaluttryck.

Hemma hos oss har inte minst Magnus&Brasse gett underlag för en och annan ordslinga. Så kan vi använda asch, Sture, vad du är tarvlig, när vi egentligen menar något med klart mer emfas, eller Fel-fel-fel-fel! med Brasses Lattjolajbanväska. Hasse&Tage gav oss det hade jag ingen aaning om! och om sannolikt. Och våra trollungar som är uppväxta i inlandet i skogen har en extra touch i ordet Tålamod! från någon av Stefan&Kristers alla farser.

Vi som såg Beppes Godnattstund kanske hajjar till när vi hör någon ropa Färdig! och sänder en tanke till dockan Sigrid. Med Dunderklumpen har vi lärt känna En-dum-en och någon av trollungarna kryddar emellanåt sitt språk med att citera honom.

Astrid Lindgrens alla berättelser är en oerhörd källa till små och längre ordslingor. Som du har inte den rätta knycken, rörmokare – för dom tjänar så snuskigt mycket pengar till hemma på vår gata i staaan  för att bara plocka fram några få med Saltkråkeanknytning.

Ord att minnas till, ord av gemenskap, ord att använda när det inte riktigt räcker till. Ord som vi hämtar ur en gemensam kulturskatt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: