h1

Kunskap

11 september 2011

Vad är kunskap? Finns det någon total sanning? Eller är allting relativt, beroende på sammanhang och förutsättningar?

Visst vore det enkelt om det finns tydliga och klara fakta, sanningar som står sig över tid. Svart eller vitt. Så här är det! Det är bara att bli matad med kunskap så blir jag till slut fullärd. Fast är det så enkelt egentligen?

Vartefter livet rullar på upptäcker jag att det jag trodde var en sanning faktiskt inte längre är det. Det som gällt för fakta i en tid kan vara alldeles kullkastat i en annan. Och mycket av det vi trott är sanningar och fakta har i sin tur grundats på en tolkning i en annan tid, under andra förutsättningar.

En sådan där totalsanning är ju att män är män och kvinnor kvinnor.  Det vet väl varje människa hur en kvinna resp man ser ut? Antingen eller. Visst har vi läst om hermafroditer någon gång i skolan för evigheter sedan men mest som en företeelse men inte verklighet. Kommer ni ihåg alla skriverier om sydafrikanskan som sprang för fort för ett par år sedan? Man hävdade att hon inte var en hon utan en han. Och skulle i såfall inte ha rätt att tävla med kvinnor. Bland alla ramaskrin fanns några mer nyanserade artiklar som försökte reda ut begreppet. Att det inte alltid finns ett bu eller bä. Hon ELLER han. Utan lite av både och. Då räcker det ju inte att vi använder våra ögon eller ens djupgående DNA-analyser för att svart eller vitt ska gälla. Man ELLER kvinna. Kanske mer av det ena, men inte tillräckligt mycket av något? Bara ett lite exempel på att det inte alltid finns sanningar och fakta som gäller för evigt. Där kunskap och erfarenhet gör sanning och fakta föränderligt.

Ödmjukhet gäller för mig om vad som är sant eller falskt och vilka fakta som faktiskt håller. Och det kanske är därför som jag alltid vill lära mer, och mer, och mer….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: