h1

Hosta

10 december 2010

Just nu är det förkylningstider. Många människor runt omkring hostar, har feber, snorar, känner sig allmänt krassliga. Och då är det synd om människorna. Lidandet är stort och man tror att det aldrig kommer att gå över. Den värsta hostan i mannaminne! Säkert!

Livet med ett barn som hostat och hackat dag efter dag, natt efter natt under en stor del av sin uppväxt ger ett annorlunda perspektiv. Vem är jag som inte orkar med en vanlig förkylningshosta, som oftast går över på ett par veckor, i värsta fall någon månad?

Det är slitsamt att hosta. Även jag kan hålla med om detta. Men det finns fler perspektiv i förkylningshostan, även om man har alla influensasymptom.

Var och en har rätt till just sitt eget lidande. Jovisst är det så. Men just jag har svårt att känna medlidande med dem som klagar som om livet är på ände när vinterinfektionerna tar plats. För de flesta av oss är ju friska så många dagar varje år.

Det är inte kul att vara sjuk. Men det går över. För de allra, allra flesta.

Passa istället på att ”gilla läget” och tillåt er dagar ”off”. I mysbrallor, fleecefilt och morgonrock.  När krafterna börjar återkomma kan man ju flyta med i någon feel-good-film. Visst är det trist att vara sjuk, men det brukar ju ändå gå över.

Och sänd en liten tanke av empati med dem för vilka hosta och infektioner är vardag. Du behöver inte bära deras sorger. Inte alls. Men ibland kan det vara nyttigt att ana andra perspektiv än sitt eget självklara.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: