h1

Storfamiljesommar

18 juli 2010

Efter två intensiva veckor går nu tillvaron in i en något lugnare fas. Under dessa veckor har en och annan fått leta sovplats inför natten, men till sist har alla hitta någonstans att sova och på morgonen har man vaknat relativt utsövd. Alla verkar dock tycka att det varit klart hanterbart. Vårt tämligen normala familjekök har fått fungera som storkök, men alla tycks ha blivit mätta för det mesta. Men fikabröd har varit bortrationaliserat. Det har liksom inte funnits någon plats mellan all matlagning att varken baka eller fixa fram fika. Oftast har det varit trollkocken som styrt i köket, men igår kväll fixade ungdomarna thai-mat, under ledning av äldsta dottern med pojkvän. Gott! Riktigt gott! Lite senare ikväll ska jag försöka ordna till lite pizza. Den blir dock inte lika avancerad som den som lagades här i bästa Per Morberg-stil av två medelålders herrar för några veckor sedan. Här gäller mera good-enough! Gott så!

Att vara en så stor familj som vi är, med vuxna och nästan vuxna barn, kan innebära att antalet personer här hemma en sommar som denna kan skifta från någon ensam person till tio, förutom gästande vänner och släktingar. En utmaning, men rolig, att få det att fungera. Ibland blir det mycket ljud och någon kan behöva hävda sig för att få plats. Lite av balansgång på slak lina och pussel för att alla ska få utrymme. En del gnissel måste tolereras.

Alla kommer inte att få sin matönskan tillfredsställd vid varje måltid. Men riktlinjen är att det ska finnas åtminstone någonting som alla äter vid varje måltid. Om än så en slät tallrik pasta om tillbehöret inte duger. Och så måste vi ibland påminna oss det som var så självklart när de stora pojkarna var små. Att även se till att det finns glutenfri mat likvärdig den vi andra äter. Vi lyckas för det mesta. 

Veckan som kommer blir mer av ”tio små negerpojkar”. Nu är vi nere i sex personer (vara fem hör till familjen). Imorgon bitti far dotter med kompis iväg för en vecka. Mot slutet av veckan kommer vi bara att vara tre personer hemma. Annorlunda. Tomt.

Då ska vi göra en egen ”Morberg”. Vi ska laga laxsoppa över hela köket. För alla vi tre som är hemma då gillar det mycket. Riktigt mycket! Så den ska avnjutas i stillhet när inga andra behöver rynka på näsan. Lax, saffran, kanske paprika, tomater, vin… Något basilikamarinerat efteråt? Vi har bara börjat planera.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: