h1

Snö

11 februari 2010

Utanför huset har vi, med västkustperspektiv, snö i enorma mängder.  Snödrivor, snövallar, uppsamlade snöhögar.

Vi är inte vana att ha så mycket snö. Det finns ingen bra stans att göra av all snö som plogas bort. ”Normala” vintrar har vi kanske snö något dygn, möjligen någon vecka. Ingenting som påverkar vardagslivet i någon större omfattning. Man har ”vinter”kläder utifrån normala förutsättningar, dvs möjligen kallt, slask, regn, vind… Gator och vägar är smalare än vad de brukar vara, och lika liknar mest tvättbrädor eller möjligen kullerstenstorg.

Vi vet liksom inte vad vi ska göra med all denna snö. Var vi ska göra av den och hur vi ska bete oss. Det är alldeles för mycket av det goda. Den är överallt. Häromdagen hade vi en stor snöhög mitt på vår parkering på jobbet. Där vi brukar backa för att få ut våra bilar. Den bilen som hade hamnat mitt framför den högen var inte alltför enkel att få ut.  Å andra sidan kändes det inte som någon höjdare att cykla på hembesök med tanke på ishala snöbanor överallt. Jag gjorde ett försök fram och tillbaka för att köpa lunch, ska inte göra om det på ett tag. 

Och var ska all denna snö ta vägen när den börjar tina upp? Vi får hoppas att det tar tillräckligt lång tid så att vattnet hinner rinna undan.

Jag längtar till våren, i år mer än på länge. I höstas grävde vi ner snödroppslökar. Ska bli spännande att se om och när de tittar upp. Snön lyser upp, det gör den verkligen. Det är bara det att vi inte är beredda på den här på västkusten. Vi har liksom ingen rutin för snö i denna omfattning. Det bara är så. Inte så att vi tycker mer synd om oss än övriga nordbor. Det är bara det att är man van, har kläder och utrustning för snö, vet var man ska göra av överskottet, har rutin för snöaktiviteter. Då vore det nog lite mindre utmaning än det vi möter utanför vår dörr.

Jag älskar snö och knarret under skorna, när det gnistrar i solen. Det gör jag verkligen. Men nu längtar jag så oerhört mycket efter våren, när naturen börjar vakna, när det luktar vår och när det låter vår.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: