h1

Jane Austen

07 februari 2009

I vår familj gillar vi Jane Austen – åtminstone den kvinnliga delen av familjen. Jag har funderat mycket på varför det denna kvinna producerat fortfarande håller så här länge efter hennes egen levnad. Efter att ha läst/lyssnat på A room with a view/Ett rum med utsikt som ju ytligt sett har liknande tema om än under en något annat tidsepok, men fortfarande med rötter i den brittiska överheten,  har en funderan väckts. Jane Austen skildrar vardag och familjeliv, men den yttre dramatiken lyser med sin frånvaro. Död, mord, stora olyckor, katastrofer lyser faktiskt med sin frånvaro. Många andra författare lägger nog krutet på yttre händelser men eftersom Austen inte använder sig av det blir det vardagliga skeendet och dialogen desto viktigare. Det kanske är därför som den fortfarande håller, för vardag, dialog och samspel är gångbart över tid, även om de yttre förutsättningarna skiftar. Men när historien bärs av katastrofer och död så blir det inte lika allmängiltigt utan mer spännande för sin tid. Jag är absolut ingen litteraturvetare, bara en alldeles vanlig läsare. Men det slog mig att just Austen behöver liksom inte använda sig av yttre katastrofer för att bära det hon skriver. Även när de förekommer så är de i periferin, fokus ligger hela tiden på samspelet kvinna-man, rik-fattig etc.

Jane Austen – vi behöver dig!

jane-austen

Annonser

2 kommentarer

  1. Lustigt nog har jag nog aldrig läst Jane, utan bara sett filmatiseringar, men dom gillar jag. Ska nog göra ett försök.


  2. Stolthet och Fördom är nog mest lättillgänglig att börja med, men vår favorit är nog Övertalning. Att rekommendera.
    Filmerna i all ära, men BBC-versionerna är också suveräna. De har ofta med långa dialoger direkt ur böckerna. Bara att njuta av.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: